Wie zijn wij?

Bechterew patiëntenvereniging Nijmegen en regio

Onze vereniging timmert (oefent en sport) sinds 1985 al aan de weg.

Wat is de ziekte van Bechterew?

De ziekte van Bechterew ofwel Spondylitis Ankylopoetica (SA) is een chronische aandoening van het bewegingsapparaat. Het is een reumatische ontstekingsziekte die meestal onderaan de wervelkolom (het heiligbeen) begint. De tussenwervelschijven, de gewrichten en de banden van de wervelkolom worden aangetast. Deze ontstekingen leiden tot een voor deze aandoening typische verbening van de gewrichten van heiligbeen, bekken en/of wervelkolom. Door deze verbening treedt er in de loop van de tijd verstijving op van bekken en rug. Deze verstijving kan leiden tot een in meer of mindere mate voorovergebogen houding. Hoe snel de verstijving optreedt en hoe ernstig de functiestoornissen van bekken en rug uiteindelijk worden, hangt af van drie factoren: 

* de activiteit van de ontstekingen

* de beschadigingen die door de ontstekingen ontstaan en vooral 

* het effect van de ingestelde behandeling. 

Hierbij is consequent bewegen en oefen- en hydrotherapie essentieel. Mensen met Bechterew beseffen dat maar al te goed.

Wat doet de Bechterew patiëntenvereniging Nijmegen en Regio?

In 1985 werd de vereniging door een aantal mensen met Bechterew, mede op initiatief van enkele fysiotherapeuten van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, opgericht. Aanvankelijk startte men in de sportzaal van de Sint Maartenskliniek maar al vele jaren oefenen en sporten we iedere dinsdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur bij Laco 'de Veldschuur' in Malden. Sinds medio 2019 is 'de Veldschuur' vervangen door een nieuwe accommodatie, nl 'Feel Fit Center Malden'.

We hebben 35 leden en iedere dinsdagavond zijn er zo'n 23 mensen aanwezig.

Hoofddoel van de vereniging is het aanbieden van een oefen- c.q. sportprogramma. Dit programma bestaat uit oefeningen op de mat, circuit training en conditieverbeterende therapie zoals volleybal en badminton en hydrotherapie (zwemmen). De therapie heeft als doel: 

* de mobiliteit te behouden en zo mogelijk te verbeteren 

* spierversterking en houdingverbetering te bewerkstelligen

* de conditie te vergroten

* voorlichting en advies te geven over de ziekte 

* uitwisseling van ervaringen met andere mensen met Bechterew