75+ en je rijbewijs verlopen

(gepubliceerd 30 september 2019 PlusOnline)

Een medische keuring was tot nu toe verplicht als je na je 75ste wilde blijven rijden. Maar door de lange wachttijden bij het CBR zitten steeds meer 75-plussers met een verlopen rijbewijs. Per 1 december gaat (waarschijnlijk) de invoering van de 'administratieve verlenging' in. Dat betekent dat een grote groep 75-plussers sowieso een jaar mag doorrijden.

Rijden zonder geldig rijbewijs mag nog steeds niet. Er staat een boete op van €95. Maar je hebt pas echt een probleem als je met een verlopen rijbewijs een ongeluk veroorzaakt. De autoverzekeraar keert dan niet altijd uit.

Toch is er vanaf 1 december een groep 75-plussers die achter het stuur mag kruipen terwijl de geldigheidsdatum op hun roze pasje in het verleden ligt. Ze krijgen geen nieuw rijbewijs, maar de geldigheidsdatum in het rijbewijsregister wordt aangepast. Dat heet een administratieve verlenging. Bij een aanhouding kan de politie de werkelijke geldigheidsdatum nagaan. Ook bij schade of aansprakelijkheid telt de datum in het rijbewijsregister. Verzekeraars kunnen dus geen uitkering weigeren vanwege een verlopen rijbewijs.

Wie krijgt verlenging?

Om voor de administratieve verlenging in aanmerking te komen, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Het rijbewijs moet voor de normale termijn zijn afgegeven. Als je wegens medische problemen de vorige keer een kortere verlenging hebt gekregen dan gebruikelijk, moet je alsnog door de molen van het CBR.
  • Het rijbewijs mag niet door de politie zijn ingenomen.
  • Het gaat om een rijbewijs in de categorie B (auto), A (motor), AM (brommer) of T (trekker).
  • Het is een rijbewijs zonder ­beperkingen vanwege medische problemen.
  • De automobilist moet mee­werken aan een medische ­keuring en/of rijtest zodra het CBR dat vraagt.

Verlenging aanvragen

Wie niet behoort tot de groep die automatisch een administratieve verlenging krijgt, moet alsnog verlenging aanvragen. Dat gaat het snelst via de website van het CBR. Met een DigiD met sms-code kun je inloggen op 'Mijn CBR' en de Gezondheidsverklaring invullen en opsturen. Dat kost €37,80.

Wachttijden en spoed

Als je rijbewijs op of na je 75ste verloopt, moet je altijd ook nog naar een arts voor een medische keuring. Vanaf het moment dat het CBR alle gegevens heeft ontvangen, kan het wel vier maanden duren voordat je bericht krijgt over de verlenging. Met de beslissing van het CBR kun je bij de gemeente rijbewijsverlenging aanvragen. Dat duurt vijf werkdagen.

Een spoedaanvraag kan dit deel van de procedure inkorten tot een dag. In sommige gevallen vergoedt het CBR de extra kosten hiervoor, gemiddeld zo'n €35. Een voorwaarde is dat je minimaal ­negentig dagen voordat het rijbewijs verliep de gezondheidsverklaring hebt opgestuurd.

'Ook een regeling voor 75-minners'

Cees Groen (59) uit Arnhem moest bijna zes maanden wachten op de verlenging van zijn rijbewijs.

"Door een medische aandoening heb ik bijzondere aantekeningen op mijn rijbewijs en wat aanpassingen aan de auto. Niets bijzonders. Een is bijvoorbeeld een (verplichte) rechterbuitenspiegel, omdat ik mijn nek wat moeilijk kan bewegen.

Mijn rijbewijs liep op 1 juli 2019 af. Ik weet dat het bij het CBR even kan duren, dus in januari heb ik álle documenten inclusief een medische verklaring opgestuurd. De eerste reactie was een herinnering dat de medische verklaring ­ontbrak, terwijl dat niet zo was. Daarna heb ik verschillende keren gebeld en gemaild. Uiteindelijk kreeg ik bericht dat het nog zeker twintig weken zou duren. Maar na die twintig weken was er eigenlijk nog steeds niets gebeurd. Ik kon niet anders dan afwachten, terwijl ik dagelijks naar het verpleeghuis rij om mijn partner te bezoeken. Zonder rijbewijs wordt dat lastig. Dat is heel zuur, vooral omdat ik ruim op tijd ben begonnen.

Mijn vakantie kwam ook op losse schroeven te staan. Ik heb even overwogen om desnoods met een verlopen rijbewijs de weg op te gaan. De boete daarvoor is €95: dat valt wel mee, en wie ­controleert dat? Maar ik heb het nagevraagd bij mijn verzekering en zonder rijbewijs ben je niet verzekerd. Dat risico neem ik toch liever niet.

Na weer een uur aan de telefoon hangen met het CBR is mijn verlenging op de valreep alsnog goedgekeurd. Maar ik vraag me echt af of hoe het CBR andere aanvragen nu ineens wel kan verwerken. Volgens mij is een aparte regeling voor 75-minners die net als ik op tijd een verlenging hebben aangevraagd maar door het CBR toch maanden moeten wachten, de enige oplossing."